Ak ste milovníkom morských plodov, toto francúzske jedlo bude pre vás to pravé. Jeho základom sú dobre známe čierne mušle – slávky. Ide o tradičné normandské jedlo sa podáva buď s hranolkami alebo čerstvým chlebíkom. Toto jedlo sa podáva v reštauráciách najmä v južnom Francúzsku, ale stretnete sa s ním aj v Paríži. Ide o veľmi jednoduchý recept, ktorým vytvoríte úžasné jedlo.
Bezlepkové moules marinieres
Budeme potrebovať:
1 kg mušlí (slávky)
3 šalotky (môže byť aj klasická cibuľa)
3 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice masla alebo olivový olej
1 hrnček bieleho suchého vína
morská soľ
čierne korenie
tymián
petržlenová vňať
citrón
Voliteľné:
1/2 pór (nemusí byť, ale ja som pridala kvôli farbe)
smotana (ak máte radšej krémovejšie jedlá, spolu s vínom pridajte aj smotanu na varenie, my nepoužívame)
V prvom rade treba poriadne umyť mušle pod studenou tečúcou vodou a odstrániť všetky nečistoty. Nakrájame si šalotky a pór. Roztopíme na hlbokej panvici maslo a do sklovita osmažíme šalotky s pórom. Treba dávať pozor, aby sa nepripiekli. Pridáme pretlačený cesnak, morskú soľ a čierne korenie podľa chuti.
Do panvice nasypeme mušle a zalejeme bielym suchým vínom. Panvicu prikryjeme a mušle dusíme vo vlastnej šťave, kým sa všetky neopootvárajú. Medzitým pár krát potraste panvicou alebo mušle premiešajte. Nakoniec pridáme tymián a petržlenovú vňať. Môžeme servírovať.
Na tanieri pokvapkáme mušle citrónom a podávame s chrumkavým chlebíkom, ktorý namáčame do vynikajúcej šťavy. Francúzske Moules Marinières sa často podávajú s hranolkami, čo je tiež výborná voľba, ale my predsa len uprednostňujeme chlieb.