Obľúbený taliansky chlieb si môžete bez problémov upiecť aj z bezlepkovej múky. Recept nie je vôbec náročný a keď focacciu dozdobíte zeleninou či olivami, môže byť aj veľmi efektný. Bezlepková focaccia je vhodná rovnako na raňajky ako aj večer k vínu.
Bezlepková focaccia
Bezlepková focaccia – čo budeme potrebovať?
Ingrediencie:
500 g bezlepková múka (použili sme universal mix)
400 ml vlažná voda
20 g olivový olej + na vymastenie plechu
20 g bezlepkové droždie
Soľ
1 ČL cukor
rozmarín
Do misky vložíme droždie s asi 100 ml vlažnej vody. Rozmiešame a pridáme cukor a štipku soli. Postupne pridávame múku a zvyšok vody a vypracujeme cesto. Do cesta zapracujeme olivový olej a soľ podľa chuti. Do cesta môžete pridať napr. aj olivy, rajčiny, cibuľu, rozmarín či iné korenie. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu. Zatiaľ si poriadne vymastíme plech olivovým olejom. Keď máme cesto vykysnuté, rozťaháme ho do vymasteného plechu do požadovaného tvaru. Do cesta môžeme urobiť charakteristické jamky. Potrieme olivovým olejom a dáme piecť na 250 C asi 20 minút. Pred pečením môžete focacciu dozdobiť zeleninou alebo olivami a posypať hrubozrnnou soľou. Dobrú chuť!