Milovníci čokolády určite nepohrdnú týmto koláčikom, ktorý vznikol údajne v hoteli Palmer House v Chicagu. Je chrumkavý na povrchu a vláčny vo vnútri. Jeho základom je kvalitná čokoláda. Celosvetovo je veľmi populárny. Navyše si ho viete veľmi jednoducho pripraviť. Tento brownie sme ozvláštnili cuketou a použili sme pohánkovú múku, keďže ide o bezlepkový brownie.
Bezlepkové brownie
Čo budeme potrebovať na prípravu bezlepkového brownie?
Ingrediencie:
200 g cukety
100 g pohánková múka
150 g horká čokoláda (alebo na varenie)
10 g maslo
1 čajová lyžička prášku do pečiva alebo sóda bikarbóna
170 g bieleho jogurtu
1 polievková lyžica kakaa
1 polievková lyžica práškového cukru (nemusí byť)
3 polievkové lyžice medu
Cuketu umyjeme a nastrúhame na tenké pásiky do misky. K cukete pridáme biely jogurt, med, pohánkovú múku, prášok do pečiva a kakao. Ak chcete brownie trošku sladší, môžete pridať aj práškový cukor. Je potrebné použiť práškový cukor bez lepku. Niekedy sa do práškového cukru pridáva protihrudkujúca látka s obsahom lepku, tak si pri jeho kúpe dávajte pozor. Všetky ingrediencie premiešame. Horkú čokoládu si rozpustíme a pridáme k nej maslo. Nakoniec ju pridáme k ostatným ingredienciám a všetko poriadne premiešame. Do vymastenej formy (môžeme použiť aj papier na pečenie) nalejeme hotovú zmes. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180℃ asi 40 minút. Hotový brownie necháme vychladnúť a podávame. Dozdobiť ho môžete ľubovoľne. My sme použili pistáciový krém a sušené kvety.