Túto polievku ste si určite všimli na jedálnych lístkoch počas dovolenky vo Francúzsku. Aj v Paríži je to veľmi často ponúkaná polievka. Napriek tomu, že vznikla ako jednoduché jedlo sedliakov z cibule, vody a starého chleba, ide o naozajstnú delikatesu. Dnes sa do nej však pridáva aj víno a koňak, čo dotvára jej špecifickú chuť.
Bezlepková cibuľová polievka
Čo budeme potrebovať na prípravu bezlepkovej cibuľovej polievky?
zapekacie misky
Ingrediencie:
1 kg cibuľa
3 ks stručiky cesnaku
olivový olej
50 g maslo
1,5 l vývar
1 polievková lyžica cukor
300 ml biele víno – suché
koňak
soľ
čierne korenie
bobkový list
tymián
150 g tvrdý syr ideálne gruyére alebo ementál
bezlepkové bagety alebo bezlepkový chlieb
Cibuľu si ošúpeme, prekrojíme na polvice a nakrájame na tenšie plátky. V hrnci si roztopíme maslo a olivový olej. Pridáme cibuľu a restujeme do sklovita. Následne pridáme k cibuli cukor a necháme ju skaramelizovať. Cibulu je potrebné neustále miešať, aby neprihorela.Po cca 20 min by mala byť skaramelizovaná do hneda. Cesnak si nakrájame na tenké plátky a pridáme ku skaramelizovanej cibuli. Pridáme biele suché víno a zalejeme vývarom. Dochutíme čiernym korením, bobkovým listom a tymiánom. Varíme asi 20 min. Kým sa nám polievka varí, nakrájame si bagetky alebo chlebík a nastrúhame syr. Pred dovarením vlejeme do polievky koňak. Polievku naservírujeme do zapekacích misiek a na vrch naukladáme kúsky bezlepkovej bagety. Zasypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry, kým sa syr na vrchu nezapečie. Opatrne vyberieme hotovú polievku z rúry a servírujeme priamo v zapekacích miskách. Dobrú chuť.