Bezlepkový perník je tradičná slovenská pochúťka, ktorú si s našim receptom môže dopriať aj celiatik.
Bezlepkový perník
Čo budeme potrebovať na prípravu bezlepkového perníka s višňami?
Ingrediencie:
120 g múky (použili sme mix C)
80 g práškového cukru
0,5 dcl oleja
1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1 vajce
300 g čokolády
2 hrste orechov – podľa chuti, my sme použili mix lieskových a vlašských orieškov
mrazené alebo čerstvé višne
perníkové korenie
lekvár na potretie podľa chuti
Do misky nasypeme múku a vmiešame do nej sódu bikarbónu. Prisypeme práškový cukor a prilejeme olej. Do zmesi pridáme aj vajce. Všetko spolu vymiešame v kuchynskom robote alebo ručne. Pripravíme si vodný kúpeľ, nad ktorým roztopíme čokoládu. My sme použili mix horkej a mliečnej čokolády, ale voľba je na vás. Roztopenú čokoládu primiešame k už pripravenej zmesi. Do zmesi nasypeme orechy. Nakoniec prisypeme perníkové korenie. Opäť sa riaďte vašou chuťou, my sme pridali 2 polievkové lyžice korenia, aby bol perník výrazný. Formu na pečenie si vymažeme alebo použijeme papier na pečenie a vlejeme hotovú zmes. Nachystáme si mrazené višne alebo čerešne a vtláčame ich do perníkového cesta, ktoré, už máme na plechu. Cesto uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 C. Pečieme asi 30 minút. Hotový perník vyberieme z rúry a potrieme lekvárom. My sme použili slivkový. Bezlepkový perník dozdobíme orieškami.