V poslednej dobe je Dubajská čokoláda doslova všade. Napriek tomu nie je úplne jednoduché nájsť bezlepkovú dubajskú čokoládu. 🌾❌️
Keďže jednou zo surovín v tejto čokoláde je cesto zo pšeničnej múky, ktoré sa nazýva kadayif, táto čokoláda nie je vhodná pre bezlepkáčov.
My sme si však pre vás pripravili úplne jednoduchý recept, kde nemusíte vyrábať kadayif z bezlepkovej múky. Je to úplne zbytočné, pretože rovnakú službu vám spravia aj tenké ryžove rezance. Ušetrí vam to čas, prácu aj peniaze.
Pre porovnanie sme ochutnali aj dubajskú čokoládu s gluten free kadayifom (vyrába ju sugarlife), ale musíme sa priznať, že s ryžovými rezancami nám chutí omnoho viac.
100 g mliečnej čokolády
100 g horkej čokolády
170 g pistáciovej pasty
60 g ryžových rezancov
15 g masla
15 g tahini pasty (voliteľné)
100 g bielej čokolády na zdobenie (voliteľné)
Potravinárske farby (voliteľné)
Forma na čokoládu
- Rozpustíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli. Rozdelíme do misiek na 3 časti a každú časť zafarbíme inou potravinárskou farbou. My sme si vybrali zelenú, červenú a modrú.
2. Pripravíme si formu na čokoládu a urobíme do nej farebné fŕkance. Necháme zatuhnúť v chladničke.
3. Rozpustíme si 50 g mliečnej a 50 g horkej čokolády (môžete si zvoliť aj čisto horkú alebo čisto mliečnu) premiešame. Čokoládu nemusíte temperovať, nám to krásne vyšlo aj bez teplomera.🌡️
4. Nalejeme ju do formy, kde máme už zatuhnuté farebné fŕkance. Rozlejeme ju po celej forme, aj po okrajoch. Opäť necháme zatuhnúť.
5. Pripravíme si náplň. Ryžové rezance si nastriháme ✂️ na malinké kúsočky.
6. Na panvici si rozohrejeme maslo a upražíme na ňom ryžové rezance do zlata. Odstavíme a necháme trochu vychladnút.
7. K rezancom pridáme pistáciovú a tahini pastu. Poriadne premiešame.
8. Keď máme už stuhnutú čokoládu, začneme plniť. Je dobré si z každej strany formy nechať trochu miesta, aby sa tam mohla vliať čokoláda a náplň nevytekala. Opäť vložíme do chladničky a zatiaľ si roztopíme zbytok horkej a mliečnej čokolády.
9. Tú nalejeme ako poslednú vrstvu na pistáciovú náplň a opäť necháme poriadne zatuhnúť v chladničke. Po zatuhnutí už len vyberieme čokoládu z formy a voilá, môžeme si vychutnávať bezlepkovú dubajskú čokoládu.
💡 Naša bezlepková dubajská čokoláda je dozdobená ešte zlatým cukrom, ktorý sme si priniesli z letiska v Nice.
💡 Nabudúce by sme kľudne použili čisto len horkú čokoládu, keďže sa nám zdala čokoláda dosť sladká a kľudne by sme vynechali tahini pastu.
💡 Ak roztopíte celých 100g bielej čokolády, určite vám z nej zostane. My sme zvyšok naliali do formičiek a vytvorili sme farebné čokoládové srdiečka.