Karamelová torta je chutný koláčik veľmi podobný ako cheesecake. Korpus je z pohánkovej múky, ktorý dokonalo ladí so sladkou karamelovou chuťou. Figy môžete nahradiť v podstate akýmkoľvek ovocím podľa vašej chuti.
Bezlepková karamelová torta s figami
Čo budeme potrebovať na gluten free karamelovú tortu s figami?
KORPUS:
100 g pohánkovej múky
3 vajcia
50 g masla
1 ČL prášku do pečiva
50 g cukru
60 g horkej čokolády (nemusí byť)
KRÉM:
300 g mascarpone
200 g salko skaramelizované prípadne slaný karamel
50 g cream cheese
200 g smotana na šľahanie
ROZVAR:
4ks figa
cukor (podľa chuti a konzistencie)
Pripravíme si najskôr korpus. Vyšľaháme bielka s cukrom do peny, neskôr postupne pridávame žĺtka a rozpustené maslo. Do pohánkovej múky primiešame prášok do pečiva a pridáme k zmesi. Nakoniec primiešame rozpustenú horkú čokoládu (tento krok môžete vynechať). Do vymastenej formy nalejeme hotovú zmes a dáme piecť na 180 °C na cca 20 min.
Zatiaľ si pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a cream cheese a postupne pridáme skaramelizované salko alebo slaná karamel. Z rúry vytiahneme korpus a nanesieme hotový krém. Opäť vložíme do rúry a pečieme na 160 °C na cca 45 min. Upečený koláčik zachladíme, zatiaľ čo si pripravíme rozvar.
Nakrájame figy na drobné kúsky a vložíme ich do menšieho hrnca. Varíme ich spolu s cukrom. Cukor pridávame podľa chuti a konzistencie. Keď je rozvar dostatočne hustý a koláč zachladený, môžeme ho natrieť na vrch koláča a opäť schladíme. Nechajte v chladničke cca 2 hod a dozdobte napríklad čerstvými figami a môžete podávať.